Snekæder til lastbil: Gode råd

Med kulde og vinter kommer frost, sne og glatte veje. I Danmark er det sjældent nødvendigt med snekæder, men det er lovligt at bruge i tilfælde, hvor det er svært at komme frem – under forudsætning af, at vejen ikke ødelægges af kæderne. I udlandet har de dog mange steder et andet syn på snekæder til lastbil. Hvis du derfor skal på en lang tur med din lastbil, bør du gøre dig bekendt med reglerne i de lande, du kommer igennem på turen.

Særligt har to populære destinationer nogle specifikke regler i forhold til snekæder til lastbil. Disse lande er Norge og Østrig. Vælger du ikke at orientere dig om reglerne her, kan det give store bøder og ikke mindst store forsinkelser for din levering. Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på, hvad snekæder er, og hvad du skal huske, når du kører lastbil i udlandet om vinteren.

 

Hvad er snekæder?

Snekæder er kæder, som man spænder rundt om dæk på køretøjer for at øge vejgrebet i forbindelse med sne og glatte veje. Disse kæder er meget specifikt designet til at håndtere træk og vægt fra køretøjet, og derfor bør man altid købe dem hos en professionel forhandler.

 

Regler for vinterdæk og snekæder til lastbil i Norge

I Norge er der krav om 3PMSF-mærkede dæk på styrende foraksler og drivhjul, samt krav om M+S-mærkede dæk på ikke drivende hjul og hjul på trailere og påhængsvogne. Der skal være en mønsterdybde på vinterdæk på minimum 5 mm. Derudover er der krav om snekæder, og kæderne skal være tilpasset hjulene. Hvis du har en vogn med trailer, skal mindst syv kæder være til rådighed. Køretøjer, der er tungere end 3,5 t GVW, skal medbringe snekæder uanset vejrforhold og årstid.

Har din lastbil en vægt på 3500 kg eller derover, kan du uden snekæder risikere bøder, da der jævnligt føres kontroller ved Norges grænser. Lever din lastbil ikke op til kravene, kan du blive sendt tilbage over grænsen for at få fat i snekæder. I Norge er der som udgangspunkt ikke særregler for, hvor hurtigt du må køre med snekæder, men vi anbefaler, at du ikke overskrider 50 km i timen.

 

Regler for vinterdæk og snekæder til lastbil i Østrig

I Østrig er det lovpligtigt med vinterdæk fra 1. november til 15. april. Hvis du ikke overholder loven, er der risiko for frakendelse af kørekort og store bøder. Lastbiler, der er tungere end 3,5 t GVW, skal være udstyret med M+S-dæk og/eller med 3PMSF på minimum en drivaksel med en minimumslidbanedybde på 6 mm (diagonal) og 5 mm (radial). Vinterdæk er lovpligtige for busser (kategori M2, M3) fra 1. november til 15. marts.

Fra 1. november til 15. april skal der være snekæder i køretøjet til mindst to drivakseldæk. Snekæder er som udgangspunkt tilladt at benytte i Østrig, og i visse områder er det et decideret krav, at man har snekæder til tunge køretøjer. Dette vil være specificeret af et blåt skilt med et snekæde-symbol. Ligesom i Norge er der i Østrig en anbefalet maksimumshastighed på 50 km i timen.

 

Regler i andre populære europæiske lande

Når du kører ned gennem Europa, vil du opdage, at der er forskellige regler alt efter, hvilke lande du befinder dig i. Det er derfor en god idé at gøre sig bekendt med kravene i forhold til vinterdæk og snekæder til lastbil inden afgang. Som udgangspunkt er vinterdæk lovpligtige i afgrænsede perioder, og det er tilladt at benytte snekæder ved sne på vejen, men det er ikke – modsat i Norge – et krav at medbringe dem. 

I eksempelvis Tyskland, Frankrig og Schweiz kan du opleve, at snekæder til lastbil er et krav. Dette vil der som i Østrig være skilte, der indikerer. Rejser du derfor gennem disse lande, så sørg for at have snekæder med til din lastbil. Skulle turen gå til Irland, må du her slet ikke benytte snekæder til lastbil. Er du i tvivl om hastighedsbegrænsningen i det pågældende land, så hold dig til maksimalt 50 km i timen med snekæder på.

 

Lever du op til kravene? Kontakt os i dag

Hos BESKO kan du finde snekæder til forskellige dækstørrelser, så du er garderet på din tur til udlandet. Fandt du ikke, hvad du ledte efter på vores webshop, så tøv ikke med at kontakte os. 

Vi vil rigtig gerne hjælpe med at finde snekæderne til lige præcis din lastbil.